Innehåller tips!


Hej!

Den vanligaste frågan jag får är fortfarande frågor om produkttips. Så några sådana bjuder jag på i denna veckans nyhetsbrev (längst ned, för den som inte orkar läsa resten av brevet).

Men jag vill inleda med en liten vädjan. Jag behöver er hjälp för att nå fler läsare. What's in it for them? What's in it for you? Jag citerar min vän John Guthed som beskrivit Fifty Scents-brevet som något man blir smartare av. Detta är faktiskt min ambition. Om inte smartare så mer påläst, mer nyfiken, mer öppen för att se saker/skönhetskulturen omkring oss/parfym/skönhetsindustrin på ett nytt sätt.
Brevet kommer alltid att vara gratis eftersom det är viktigt för mig att vara så oberoende som det går i mina tankar och åsikter. För autenticitetens skull, eller transparensens, som det heter på marknadsföringsspråk. Men det är sant. Min person, mitt språk och mina observationer är mina tillgångar. Så sprid gärna, det uppskattas mer än ni kan ana.

....och nu...politik!

Denise Ho föddes i Hong-Kong men är kanadensisk. Hon är sångerska, sjunger cantopop, och oerhört cool. Inte bara är hon öppet pro-demokratisk, något som kräver ett enormt mod i den kommunistiska diktaturen, hon är den första cantopopsångerskan att komma ut som gay. Dessutom har hon öppet protesterat landets ockupation av Tibet. Det var därför både imponerande och enormt överraskande att Lancôme valde Denise Ho till sin samarbetspartner och ansikte utåt 2014...

...men tyvärr höll det inte särskilt länge. Den kommunistiska tabloidtidningen Global Times uppmanade till bojkott och Lancôme backade direkt och en utlovad konsert med Ho ställdes in.

Men det blev en liten backlash på det. Följden blev öppna protester, bojkott från besvikna kunder och fans - en av butikerna i Hong-Kong fick till och med stänga tillfälligt. En besviken Ho skrev på sin Facebooksida att ”Jag säger detta med respekt men bolag har ett socialt ansvar bortom jakten på vinst”.

Bör ett stort skönhetsföretag ta ställning politiskt? Det är frågan.

Idag är företag överlag ytterst måna om att visa upp sitt sociala ansvar och organiserade hållbarhetstänk. Om vi bortser från det ihåliga "Vi är måna om miljön" blah blah, som man ibland hittar under fliken "Våra värderingar" och istället ser till konkreta saker så finns ju initiativ som att Aveda använder återvunnet material till sina förpackningar och Estée Lauder har 14 procent återvunnet vatten i sina produkter. Det är ett sätt.

Andra samarbetar med välgörenhetsorganisationer. Det är ju också positivt såklart. Men också en nödvändighet eftersom dagens skönhetskund, framförallt från den åtråvärda målgruppen millennials, väljer favoritmärken utifrån företagets filosofi lika mycket som själva produktutbudet. NBC rapporterade i höstas att 85% av skönhetskunderna vill att märkets värderingar ska överensstämma med detas och att 75% är villiga att skippa ett märke om det inte lirar med egna värderingarna.

Inom skönhet är detta heeeelt logiskt. Vi uppmanas hela tiden att leva hälsosammare, ta hand om både kropp och själ med self-care och detox och allt vad det är. Vi ska tänka på att handla miljövänligt och ekologiskt och sky "kemikalier" (här finns en rapport som skrämmer med ökade toxiner i skönhetsprodukter) . Det vi väljer att smörja in oss med blir därför lika viktigt som vad vi stoppar i oss - i alla fall presenteras det så. Om märkena dessutom också demonstrerar ett etiskt ansvar passar de bättre in i vår livsstil.


Men i vilken utsträckning kan skönhetsföretag ta ställning utan att de alienerar sina kunder? Att företag som Kiehl’s skänker pengar till bevarandet av regnskog eller att Biotherm jobbar för organismer i världshaven kan ju ingen ingen uppröras av. Det är ganska "safe". Ungeför som drottning Silvia engagerar sig i forskning kring barn med funktionsvariation. Vem kan klaga på det?
Eller att Estée Lauder säljer rosafärgade limited editions av produkter under oktober månad för att uppmärksamma bröstcancer.

Men är det inte också lite uddlöst, inte särskilt offensivt? Nöjer sig kunderna verkligen med behjärtansvärda samarbeten som ser bra ut i en kampanj?

I helvete heller tycker vissa mindre indiemärken. Brittiska Illamasqua vägrade till exempel att sälja sina makeupprodukter till Trum-supporters under första valomgången 2016. Onlinekunder ombeds skriva under en deklaration att de är för öppenhet och inkludering och mot den orange clownen innan de fick checka ut sina varor. :D
Läppstift från Lipstick Lobby (underbart märkesnamn) såldes i USA tidigare och 100% av vinsten gick direkt till Planned Parenthood. Det kan inte bli mycket mer politiskt. Eller jo, det kan det. Märket Beautiful Rights lät kunden själv bestämma vart 20% av märkets vinst ska gå: Planned Parenthood, en organisation för aborträtt och en där advokater hjälper till i civilrättsfall.
Lipslut lanserade 2020 läppstift som heter saker som F*ck Trump och Fake news. Kolla här, de är ganska roliga (och observera klockan som räknar ned sekunder och minuter tills han är "out").

Är det ett sätt för makeupmärkena att tjäna pengar eller är det faktiskt aktiva politiska aktioner? Food for thought.

Sedan finns det märken som MAC som oavkortat skänkt hela vinsten från alla Viva Glam-läppstift till deras aidsfond sedan 1994 utan att skryta. Eller de trettiotal märken som ställer upp med produkter, konsulter och tid inom Look Good Feel Better som ger makeup och hudvårdskurser för kvinnor som behandlas för cancer utan att skryta om det heller.
Och Lush som strävar efter att alltid köpa ingredienser från rättvisemärkta kooperativ (i synnerhet kvinnoägda) och skänka pengar till lokala grätrotsorganisationer.

Sedan finns den där stora drösen märken som tycks göra saker men inte gör det. Det blev något av ett spektakel när flera skönhetsmärken i det närmaste hysteriskt postade den där svarta BLM-rutan på IG, om ni minns? Men när några sedan blev "called out" för att de i realiteten inte jobbar särskilt mycket alls med saker som representation.

Men måste de det?

Måste och måste. I första hand har de väl ett ansvar inför sina aktieägare att tjäna pengar och så vidare. Men vad de däremot måste är att vara ärliga i var de står. Om de skänker pengar till politiska ändamål, till exempel, så vill jag som kund veta det. Eller hur?
Estée Lauders ägare Ronald Lauder är till exempel en av Trumps största donatorer, vilket betyder att du i förlängningen bidragit till hans val om du köpt saker från Lauder-ägda märken som Clinique, Origins och Aveda nyligen. Tydligen var det han som föreslog för Trump att han borde köpa Grönland.
LVMH-chefen Bernard Arnault som äger Sephora och Benefit, har också dessa kopplingar. Och Ronald Perelman som sitter i toppen för Revlon och Elizabewth Arden.

Hur som helst - måste jag som kund ta hänsyn till vad några gubbar i styrelsen gör med sina privata pengar? Eller ens vad företaget gör?

Ah, kära vän. Det kan inte jag svara på. Den får du grubbla över själv. Jag kan väl bara inflika att saker som, jag vet inte, att gå och rösta spelar lika stor roll (även om de flesta av oss inte är röstberättigade i USA, i det här fallet) och att det alltid, oavsett, är nyttigt att tänka på pengar, kapital och hur det är länkat till skönhet och politik över huvud taget.

MEN det jag kan inflika är att det på samma sätt som någon bojkottar ett märke pga politisk tillhörighet nu blivit ett sätt att visa politisk tillhörighet. Alltså, märken och deras involvering i politiken har helt enkelt blivit som i världen i stort - politiserande. Där kunde man ju faktiskt önska att de höll sig till okontroversiella ändamål som att rädda barn, djur och marint liv.

...och nu tips!

Som sagt, jag får frågor om produkttips. Så då får jag väl bjuda på det? Eller?

Ni frågar, jag svarar

Fråga: Bästa läppbalsam?
Svar: L:A Brukets får inte bara jobbet gjort, det smakar heller ingenting (jag tål inte smaksatta läpprodukter) och är gjort av naturliga oljor. Vanligtvis är det inte nödvändigtvis en selling-point för mig men när det är saker som oundvikligen hamnar i munnen så...Det är dyrare än ett vanligt cerat men är å andra sidan stor i storleken, som en jumbokrita.

Fråga: Hårmask vs. balsam?
Svar: Balsam innehåller i regel mycket silikon som ger den där lena känslan på håret och gör det lättare att kamma ut. Maskerna har mindre silikon och mer saker som fukt och fett. Men oavsett är effekten inte långsiktig (hår är dött protein) så det handlar mer om hårets behov och tillstånd här och nu.

Fråga: Är Victoria Beckhams grejer så bra som det sägs?
De är bra. Jag skulle säga att det finns produkter och märken som är likvärdiga (och billigare) men inte bättre. Alltså, VB är bra. Men det finns också andra märken som är lika bra på till exempel kajalpennor och cremerouge.

Fråga: Vilket läppstift sitter kvar längst?
Svar: Taylor Swift använder Pat McGraths läppstift och det verkar ju sitta under en hel koncert. Jag är plus en på den, McGraths är svårt att få bort. En tjej på mitt gym har MAC:s klassiker och det rör inte på sig en millimeter ens under ett supersvettigt pass. Stila Stay All Day-serie brukar annars alltid hamna på förstaplatsen på olika listor. Och, det här vet du men, läppenna förlänger också livet på läppstiftet.

Fråga: Budgettips?
Retinol från No. 7. Den kostar under 400 kronor så den är budget i relation till andra retinolprodukter. Naturliga oljor (inte eteriska, utan vegetabiliska som jojoba, marula och nyponros) är ett annat budgettips. Jag beställer från Organic Makers.

Trevlig helg!

Caroline aka Fifty








Fifty Scents

Fifty Scents är tankar om skönhet, kropp och parfym i en allt fulare värld. Analys, inte tips. Tendens, inte trend.

Read more from Fifty Scents

Hej!Antropologen Carmen Alvaro Jarrín har vigt flera år till att studera hur plastikkirurgi i hans hemland Brasilien kommit att ses som en mänsklig rättighet. Eller, snarare handlar det om rätten till skönhet. Som en del av folkhälsan.Vad Jarrín kommit fram till är fascinerande.Till att börja med: Brasilien som plastikkirurgiland ligger tvåa i världen (efter USA) i antalet utförda operationer om året. Men tittar man till vilken typ av ingrepp som utförs så är Brasilien inte bara etta utan...

Vänner!Eftersom ännu ett besök hos tandläkaren så är detta nyhetsbrev skrivet i en slags feberyra (eller snarare smärtstillande -yra). Jag är kanske lite sur i allmänhet (tandläkaren snodde min semesterkassa), kanske lite i tyck synd om mig-mode och samtidigt glad för att detta nyhetsbrev har så många härliga, smarta läsare. Så jag vill skicka lite läsning till er, trots att jag är oförmögen att skriva något smart, långt och härligt just denna fredag.Så......därför har jag dammat av en gammal...

Alle man till rakning! Första gången jag såg The Royal Tenenbaums när Luke Wilsons karaktär tar fram hyveln och raklöddret kände jag stark oro och obehag. Richie har precis insett att hans kärlek till sin styvsyster Margot aldrig kommer att få ett lyckligt slut så han ställer sig framför badrumsspegeln och tar upp rakkniven. Under de tre minuter som följer spelas en av de vackraste och sorgligaste scener som finns när Rickie Tenenbaum rakar av sig både skägg och huvudhår. Denna, den mest...